top of page
KREATIVITÁS
Az élet alapvető eleme
A művészi, kreatív kifejezés fontos része az emberi természetnek. Mégis, manapság a kreativitást inkább csak egy szűk kör kiváltságaként értelmezik, míg legtöbbünk abban a hitben éli az életét,  hogy „Á, én nem vagyok kreatív egyáltalán, a művészethez én nem érhetek fel.”

Ez könnyen megváltozhatna, ha ráeszmélnénk arra, hogy a kreativitás, az alkotókészség nem csak bizonyos emberek kiváltsága, hanem minden egyes emberi életnek elengedhetetlenül része.
Csupán azt kell megtanulnunk, hogyan kapcsolódjunk össze vele és hogyan tegyük mindennapi életünk szerves részévé.

Fontos, hogy az alkotókészség nem csak a művészeti formákban ölthet testet egyáltalán, hanem ugyanúgy megvan a kreatív módja annak, ahogy az ember szóban kifejezi magát, ahogy megold egy problémát, ahogy egy munkaeszközt elkészít magának, ahogy felöltözik, ahogyan megszervezi az élete praktikus dolgait.

Korunkban ezen képességünknek egyre fontosabb szerepe van. Olyan társadalomban élünk, ahol nap, mint nap arra bátorítanak minket, hogy kizárólag a fogyasztó szemével lássunk, úgy gondolkodjunk, bármiről legyen is szó, keressük a készet, amiért fizethetünk. De ha ebbe teljesen beleszokunk, egyre passzívabbá és motiválatlanabbá válunk saját eredetiségünk kifejezésére, míg végül egyre inkább eltávolodunk az érzéstől, hogy itt vagyunk, hogy valóban Élünk.

 

A JIAIDO mindenkit támogat abban, hogy alkotó lénnyé váljon élete minden területén. A JIAIDO gyakorlásával utat találunk a kreativitás forrásához és ezáltal független, magabiztos, sokoldalú emberré válhatunk.

A JIAIDO hatása a kreativitásra

Ahogy a Tai Sabaki és az ATE gyakorlatok ellazítják a testet, lecsendesítik az elmét, a figyelmünk a külső történésekről a belső világunk felé fordul, és a tudatosság elkezd kiterjedni.

A JIAIDO a mozgásmeditáció által megemeli a Csí (Ki) energia szintjét és beindítja az intelligens életerő áramlását a testben. Emellett fejleszti a koncentrációs készséget, hogy minél hosszabb ideig tudjuk egy adott dolognak szentelni figyelmünket. Ez a két hatás együtt hatékonyan segíti a kreatív folyamatok beindulását.

Amikor a test és az elme összekapcsolódik és harmóniába kerül egymással, új dolgok, új ötletek kezdenek felbukkanni. Ezért is van, hogy a JIAIDO gyakorlók gyakran jeleznek arról vissza, hogy már akár néhány hónap gyakorlás utáninspirációra leltek önmagukban, és olyan kifejezési formában kezdtek el alkotni, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző rájuk.

Valaki zenélni kezd egy új hangszeren, valaki könyvet vagy verset ír, más a kulináris művészetek irányába indul el, vagy életében először festeni kezd.

A tiszta, ego nélküli kreativitás csak meditatív létből és csendességből fakad, sosem stresszből vagy destruktív elme állapotokból.

 

A JIAIDO leépíti az elme berögzött mintáit, és elvezet a fejből a szívbe, ahonnan az alkotás mindig friss, eredeti és élő lesz.

Ahhoz, hogy ezt szabadon ki is tudjuk fejezni, arra van szükség, hogy elhagyjuk az ítélkezést, a versengést, az elvárásokat, és ráhangolódjunk tudatosságunk azon részére, ahol az inspiráció és az intuíció lakozik.

Kreatív gyakorlatok a JIAIDO-ban

A JIAIDO-ban a különböző kreatív gyakorlatok, legyen az zene, éneklés, szabad tánc, festés, írás vagy bármilyen más önkifejezési mód, ugyanazokon az elveken alapulnak: tudatos mozdulat, légzés és a folyamatosan fenntartott figyelem.

Ezeken a tevékenységeken keresztül ébresztgetjük, erősítjük azt a nyitott létállapotot, ahol nincs sem kétség, sem félelem, sem ítélkezés önmagunk felett, mely akadályozhatná az alkotói folyamatot. Bármilyen mű is készüljön ebben az állapotban, az inspiráló, felemelő lesz, szépséget, örömet és boldogságot hoz az alkotójának és közönségnek egyaránt.

A tudatos kreatív tevékenységekkel is az a JIAIDO célja, hogy minél inkább jelen legyünk a mindennapi életünkben, kapcsolódva a valódi lényünkhöz és az élet teljességéhez.

Ezért az, hogy mi is az alkotás tárgya, végterméke, az másodlagos.

Minden olyan tevékenység, ami ebből a szándékból fakad, amellett, hogy szépséget és örömet hoz mindenki számára, egy magasabb célt is szolgál egyúttal: spirituális gyakorlattá válik, a belső transzformáció eszközévé.

bottom of page