top of page

Miért van szükségünk mentális tréningre? - avagy a mozgásmeditáció és az önfejlesztés

A rendszeres meditáció pozitív hatásairól már sokat tudunk, de a nyugati ember számára nem olyan egyszerű megtalálni ezt a bennünk lévő lecsendesedett, nyugodt, megelégedett és örömteli belső teret, állapotot, és ott időt tölteni. Az életvitelünk eleve arra késztet minket, hogy figyelmünket állandóan kívül tartsuk, folyamatos ingereknek vagyunk kitéve, így nagyon nehéz huzamosabb ideig befelé figyelni.

meditáció

A JIAIDO ezért a mozgást, a fizikai testet hívja segítségül figyelmünk irányítására. Sokkal könnyebben boldogulunk, ha a testünket, a mozdulatunkat kell figyelemmel követnünk, a légzést, a testérzeteket, mint ha a gondolatainkat vagy az érzelmeinket próbálnánk meg követni. Mivel a test sokkal ’kézzelfoghatóbb’, kiváló terepet nyújt a gyakorlásra, a figyelmünk, tudatosságunk edzésére. Hiszen ezek a belső képességek is hasonlóan működnek, mint egy izom: ha sokat edzünk a karunkra, szépen megerősödik - ugyanígy, ha mentális edzést végzünk, ezek a belső képességek is megerősödnek.

Épp ezért a JIAIDO nem egy szimpla testmozgás, hanem a mozdulatokon, a légzésen, a négyféle ritmuson keresztül a belső képességeinket fejlesztjük vele. Olyan belső képességeket, mint a fókuszálás, a belső stabilitás, az egyensúly, önfegyelem, a belső erőnk növekedése, és hogy ezt az erőt szándékunk szerint a megfelelő irányba tudjuk mozgatni.

mozgasmeditacio

Így hat a JIAIDO olyan témáinkra, mint a belső bizonytalanság, az elégedetlenség önmagunkkal, hogy kiállunk-e magunkért vagy nem,

mennyire boldogak és kiegyensúlyozottak a hétköznapjaink, hogy mennyire vagyunk jóban saját magunkkal.

Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page