top of page

A négy elem

A szemlélet, hogy minden anyag négy építőelemből - föld, víz, levegő és tűz - áll össze, kétezer éve a filozófia, a tudomány és az orvoslás alapköve. ​Az Univerzumban minden dolog - beleértve az embert is - ezen négy összetevőnek valamilyen kombinációjából áll.

A négy elem a négy alapvető emberi temperamentum leírásának kiindulópontjául is szolgált:

szangvinikus - optimista és társasági, levegő

kolerikus - indulatos vagy ingerlékeny, tűz

melankolikus - elemző és csendes, föld

flegmatikus - nyugodt és békés, víz​Ahhoz, hogy valaki mentálisan és fizikailag is jól legyen, a négy elemnek kiegyensúlyozottan kell jelen lennie az életében.

Ennek az egyensúlynak a megteremtésén dolgozunk a JIAIDO-ban a négy elemmel. Személyiségünk formálásának és harmonizálásának alapvető eszközeként tekintünk rájuk.


Az elemek a gyakorlásunkban négy különböző ritmusként és ennek megfelelően négy légzési metódusként jelennek meg, a természet négy alapminőségének megfelelően: lassú, gyors, kemény és lágy.


1 - Ju-do (puha, áramló, hullámzó - víz)

2 - Go-do (kemény, intenzív - föld)

3 - Haya-do (gyors, robbanékony, erőteljes - tűz)

4 - Aiki (lassú, légies, könnyed - levegő)AZ EGYENSÚLY A KULCS


Minden ember a négy elem valamilyen keverékéből áll, ez határozza meg karakterét, személyiségét. Nincs olyan, hogy jobb, vagy rosszabb összetétel, mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Azt viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a személyes elem-kombinációnk alapvetően meghatározza a tendenciáinkat; azt, ahogyan a világot érzékeljük, ahogyan reagálunk, az általunk megélt érzelmeket, meghozott döntéseket, azt ahogyan kommunikálunk és kifejezzük magunkat.


Naponta találkozunk helyzetekkel, melyekre attól függően válaszolunk, hogy a négy elem milyen összetételben van bennünk jelen. Azt, hogy képesek vagyunk-e megoldani a problémákat, lefagyunk tőlük, vagy akár el is futunk, az dönti el, hogy az “építőanyagaink” hogyan arányulnak egymáshoz. Ha nem dolgozunk tudatosan ezzel a kombinációval, akkor egész életünkben ugyanazon minták mentén reagálunk, és emiatt merül fel újra és újra a jól ismert kérdés: Miért történik megint ez velem?


Az élet ugyanis sokszor olyan helyzetet hoz elénk, amelyben máshogy kell válaszolni, mint ahogyan azt a bennünk túlsúlyban lévő elem diktálná.

Van, hogy gyorsan kell lépnünk, van, hogy alkalmazkodni kell a helyzethez, beleérezni a másik helyzetébe, van, hogy erőfeszítést kell tenni a céljaink elérésére, és van, hogy el kell tudnunk engedni valamit. A sor végtelen, hiszen az élet mindig más, mindig változik, mindig friss. Ha azonban ragaszkodunk az általunk ismert és bevált stratégiákhoz, komoly nehézségekbe ütközhetünk.

Például ha alapvetően a tűz energiája jellemez bennünket, akkor nem biztos, hogy tudunk átgondoltan, megfontoltan döntést hozni. Nehezünkre eshet kitartóan, hosszan foglalkozni egy-egy feladattal.

A másik oldalról, ha a víz elem dominál természetünkben, akkor lefagyhatunk egy hirtelen, váratlan helyzetben, vagy akár nehézséget okozhat a haragunkat, nemtetszésünket kifejezni, amikor pedig szükség lenne rá.


Mindezt nem azért tesszük, mert nem akarunk változtatni, hanem mert nincs meg a megfelelő eszköztárunk egy másfajta válaszhoz. Elkönyveltük, hogy valamilyenek vagyunk, és próbáljuk elviselni a szenvedést, amikor azt érezzük, hogy ugyan más válaszra lenne szükség, de nem tudunk “kibújni a saját bőrünkből”.A négy elem és a JIAIDO mozgásmeditáció művészete


A JIAIDO egy új perspektívát mutat. Annak lehetőségét kínálja fel, hogy megtartva a saját alapvető karakterünket, kezdjük el fejleszteni azokat a tulajdonságokat, melyek más elemekhez kapcsolódnak, azokhoz, amelyek kevésbé vannak jelen bennünk. Átalakítja a saját magunkhoz, a beállítottságunkhoz fűződő viszonyunkat, megmutatja, hogy lehet másként is viselkedni, érezni, mint a megszokott. A túlsúlyban lévő elemek letisztulnak, megszelídülnek, kezelhetővé válnak, a gyengébb részeink pedig megerősödnek. Ezáltal kialakul egy egészséges egyensúly.


A JIAIDO gyakorlásával a négy elem mesterévé válhatunk, mélységeiben megismerjük és kifejlesztjük őket. Megtanuljuk megnyilvánítani, bölcsen alkalmazni azokat, mindig az adott élethelyzetnek megfelelően az eddigi berögződött reakcióink helyett.


Tudatosságfejlesztés a négy elem segítségével

Hogyan történik mindez?


A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az órákon külön-külön megtanuljuk megnyilvánítani az egyes energiákat a mozdulatainkban, gyakoroljuk, majd kombináljuk őket. Mindehhez szükség van a testi, mentális és érzelmi képességeinkre, úgy mint figyelem, koncentráció, ritmusérzék, egyensúly, koordináció, harmónia. Ahogy a képességeink, a mozdulataink, és a légzésünk összhangba kerülnek, megérkezünk a jelen pillanatba, az Itt és Most állapotába. Felébred bennünk a tudatosság energiája.


A gyakorlások során ezt az állapotot erősítjük, és hatására a hétköznapokban is egyre tudatosabbá válunk. Amikor pedig a tudatosság átveszi az irányítást bennünk, akkor nemcsak a gyakorláson, hanem az életben is pontosan tudni fogjuk, hogy mikor milyen választ adjunk egy adott helyzetben.

Azzal, hogy gyakorlatot szerzünk az elemek kiegyensúlyozásában, egy harmonikus és boldog élet számára teremtünk erős, stabil alapokat.


 

JIAIDO - Út Önmagunk szeretete felé

A JIAIDO mozgásmeditáció holisztikus módszere az emberi létezés minden szintjével dolgozik. Elvezeti a testet és az elmét a csend állapotába irányított gyakorlatok, fókusz, légzés és ritmusok kombinációjával.

A JIAIDO az önfejlesztés művészete, a bennünk szunnyadó tudatosság energiájának felébresztése által. Lehetőséget teremt új kapcsolat kialakítására testünkkel, gondolatainkkal és érzelmeinkkel, és fokozatosan elvezet valódi természetünk felfedezéséhez, létezésünk igazságának felismeréséhez.


Ha szeretnél Te is elkezdeni egy hatékony módszerrel magadon dolgozni, jelentkezz a következő Kezdő csoportba.

Comments


Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page