top of page

A testtudatról érthetően

A testtudat fejlesztése az egyik legkézzelfoghatóbb lépés életünk és egész lényünk tudatosságának formálása felé. A fizikai testhez való viszonyunk, ahogyan testünket használjuk, tisztán rámutatnak arra, hogy mi is zajlik bennünk. Megmutatja személyiségünk, az elménk szerkezetét, a világhoz való viszonyunkat.

Ezért a mozdulataink fejlesztése, finomítása sokkal többről szól, mint arról, hogy egy új mozgásformát sajátítunk el.

A JIAIDO művészete által a testen keresztül a belső világunkon, a tudatalattink mélyén dolgozunk, mely a legtöbb ember számára egész életében láthatatlan és segítség nélkül nagyon nehezen hozzáférhető.

A testünk látható módon mutatja meg, hogy mely tulajdonságokat, képességeket kell fejlesztenünk. Mivel holisztikus lények vagyunk, ezért az a terület, ahol fizikai szinten nehézséget érzékelünk, legyen az koordináció, egyensúlyérzék, a mozdulatok harmóniája, vagy a különböző testrészekre kiterjesztett figyelem, azon a területen szinte biztos, hogy a mentális és érzelmi szinteken is nehézséget találunk.


  • Ha nem tudunk nyugodtan megállni, folyton izgünk-mozgunk, akkor nem megy egyszerűen csendben maradni, megpihenni máskor sem.

  • Ha mozgás közben nem találjuk az irányt, amerre mennünk kell, akkor feltehetően az életben is nehezen tájékozódunk.

  • Ha nem tudunk hosszan, kitartóan végezni a mozdulatokat, akkor valószínűleg nehézséget okoz végigvinni egy feladatot az életünkben is.

  • Ha nem tudjuk fizikailag elengedni magunkat, akkor nem könnyű ellazulnunk más tevékenységek közben sem.

  • Ha nem tudunk erőt beletenni a mozdulatainkba, akkor nehezünkre eshet lelkesedéssel, szenvedéllyel végezni a hétköznapi teendőket vagy esetleg nem tudunk kiállni magunkért a megfelelő helyzetben.

És a sor végtelen.


Fontos felismerni, hogy nem a testünkkel van probléma, hanem a hozzá való viszonyunkkal. Gyerekkorban van egy természetes, egészséges kapcsolatunk a testünkkel, de sajnos az életünk során elhanyagoljuk ezt a kapcsolatot.

Nem vesszük észre a testünk jelzéseit, és nem is próbáljuk meg irányítani, olyan útra terelni, amerre mi magunk menni szeretnénk. Nem használjuk ki a képességeit, lehetőségeit, hanem magára hagyjuk. Nem vagyunk urai a testünknek, a mesterei, nem ismerjük és sajnos nagyon ritkán szeretjük a testünket.


A testtudat fejlesztése során az első lépés, hogy elkezdjünk kommunikálni a testünkkel. Tudatjuk vele, hogy mit szeretnénk elérni, vagyis impulzusokat küldünk az agyból a különböző testrészeinkbe, jelezve, hogy mit várunk el tőle. A rendszeres gyakorlás és mozgásprogram, illetve a folyamatos kommunikáció aktivál bizonyos idegpályákat az agyunkban, melyeket eddig nem használtunk.

A JIAIDO a két agyféltekével párhuzamosan, és egymással összehangoltan dolgozik. Mindennek hatására beindul a modern tudomány által neuroplaszticitásnak nevezett folyamat, amely az átalakulásért, fejlődésért felelős az életünkben.


A kialakult kapcsolat teszi lehetővé, hogy elkezdjük koordinálni a mozdulatokat és összehangoljuk a test három fő energiaközpontját. Megismerjük a testünk tengelyét, súlypontját, megtanulunk az erőközpontunkból mozdulni.

A mozgás és a hozzá kapcsolódó légzés által fejlődik az állóképességünk, az izomzatunk és a tüdőnk kapacitása. Megtanulunk mélyen, tudatosan lélegezni, és a légzéssel összehangoltan különböző ritmusokban mozdulni, és végigkövetni a figyelmünkkel a mozdulatokat.

Fejlesztjük a koncentráció és fókuszálás képességét. Erősítjük a koordinációt, egyensúlyérzéket, megtanuljuk megfeszíteni és kiengedni az izmainkat, használni az erőnket és a hangunkat, megtalálni az irányokat, összhangban mozogni másokkal.

A páros munka által tovább mélyítjük a saját testünkkel már elkezdett kapcsolódási és kommunikációs képességünket, immáron kiterjesztve másokra is.
A testtudat kialakulása egy hosszú folyamat eredménye, hiszen újra kell építeni a kapcsolatot saját testünkkel. Jótékony hatását azonban a kezdetektől fogva érezni fogjuk a hétköznapokban, és nemcsak fizikai szinten. Ahogy a légzésünk tudatossá válik, úgy csendesedik el az elménk is.

A figyelem kiterjesztésének képessége által erősödik a koncentráció és a kognitív képességek. Ezáltal a gondolat folyamataink is letisztulnak, az addig áradó gondolatfolyam megszelídül.

Ahogy erősödnek képességeink, úgy komoly átalakulás következik be az életünkben mentális és érzelmi szinten is. Nagyobb harmóniát, egyensúlyt, stabilitást tapasztalunk gondolataink és érzelmeink terén, megtanulunk csendben maradni, megfigyelni, időben válaszolni, helyes döntéseket hozni és az élettel összhangban áramlani.


A testtudat nem azt jelenti, hogy többé nem törünk el semmit, vagy hogy testileg tökéletesek leszünk. Azt jelenti, hogy tudatára ébredünk a testbe vésődött mintáknak, kondícióknak. Befolyásunk lesz a testünkre, megtanuljuk irányítani. Megfelelő kommunikációval összehangolhatjuk az élet ritmusával. A természet elemeinek megfelelő 4 ritmus a kiegyensúlyozott élet alapja. Valójában megtanulunk úszni az élet folyamában, ahelyett, hogy küzdenénk ellene.

Mindannyian érezzük, és valahol tudjuk, hogy egy nagyobb erő irányít bennünket, mégis folyton harcolunk ellene.

Most eljött az idő, hogy az élet áramlását kövessük. 

JIAIDO - Út Önmagunk szeretete felé

A JIAIDO mozgásmeditáció holisztikus módszere az emberi létezés minden szintjével dolgozik. Elvezeti a testet és az elmét a csend állapotába irányított gyakorlatok, fókusz, légzés és ritmusok kombinációjával.

A JIAIDO az önfejlesztés művészete, a bennünk szunnyadó tudatosság energiájának felébresztése által. Lehetőséget teremt új kapcsolat kialakítására testünkkel, gondolatainkkal és érzelmeinkkel, és fokozatosan elvezet valódi természetünk felfedezéséhez, létezésünk igazságának felismeréséhez.


Ha szeretnél Te is elkezdeni egy hatékony módszerrel magadon dolgozni, jelentkezz a következő Kezdő csoportba.
Comments


Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page