top of page

Folyamatosan pörögsz fejben? Állj meg egy kicsit! 3/2

Ha már azt észrevetted magadon, hogy sokat agyalsz terméketlenül, hogy időről időre azon kapod magad, hogy egy sztorit játszol le fejben sokadszorra, mit is kellene / kellett volna máshogy - akkor már jó úton jársz! Ugyanis a legtöbben rengeteg időt töltenek ezzel, de kevesen vannak ennek tudatában. :)

Rendszeresen megosztunk egy-egy hétköznapokban alkalmazható, bármikor elérhető trükköt, amivel kikapcsolhatsz a mókuskerékből és fejlesztheted a tudatosságod is. Próbáld ki!

3/2 - TUDSZ EGY PERCIG A LÉGZÉSEDRE FIGYELNI?

A legtöbben bátran rávágnák: Egy percig? Viccelsz?? Koncentráltam én már ennél sokkal hosszabb ideig is! - de sajnos meglepő, mennyire nem egyszerű!

Mindegy, hol vagy épp, ha van egy perced, kísérletezz!

Csak kezdd el figyelni a belégzésed, erőfeszítés nélkül. Kövesd végig a teljes figyelmeddel a levegő útját az első pillanattól kezdve, nézd meg, hová érkezik (hasba, vagy mellkasba), s milyen változást hoz magával. Ugyanígy kísérd végig a kiáramló levegőt egészen az utolsó legvégéig.

Figyeld meg ezt a ciklust újra és újra, mindegyiket újként fogadva. Minél több apró részletet figyelsz meg, annál könnyebb megtartani a figyelmedet.

Megtalálod a kilégzés és belégzés közötti pillanatnyi csendet? Vajon tudod-e úgy figyelni a légzésed, hogy ne változtass rajta?

Akárhogy is csinálod, csak tartsd ott a figyelmed, semmi másnak ne engedd, hogy elvonja - hiszen csak egy perc az egész!

Számolhatod is a légzésed, az megkönnyíti a dolgod. Azt is, hogy észrevedd, hányadiknál csekkoltál ki.

Egy átlag ember kb. a harmadik, negyedik lélegzetvétel után kezd el máson gondolkodni. Gyakorlottabbak tovább bírják. De kifejezetten kevesen vannak (és valószínűleg gyakoroltak már figyelem fejlesztő gyakorlatot, tudatos jelenlétet), akik közel, vagy egészen egy percig képesek semmi másra nem fókuszálni, csakis a légzésükre.

Ha észreveszed, hogy elkalandoztál, semmi gond! Csak gyengéden tereld vissza a figyelmed - újra és újra.

Mire is jó mindez?

Ez a gyakorlat a figyelmed edzését szolgálja. Minél hosszabb ideig vagy képes a figyelmed önmagadon tartani, annál több mindenre leszel tudatos magaddal kapcsolatban.

A tested figyelése egy nagyszerű eszköz, mert könnyen követhető, visszaellenőrizhető, és nem igényel semmilyen különleges körülményt, hisz mindig veled van. Később, ha a tested figyelése már rutin a számodra, észre fogod venni, hogy a magadra irányított figyelem hatására sokkal több mindent érzékelsz önmagadból. Idővel már nem is csak a testedből veszed könnyebben a jeleket, de egyre tudatosabbá válsz a gondolati és érzelmi világodra is: egyre többet látsz meg abból, hogy reagálsz a környezetedből érkező ingerekre, mi milyen hatással van rád, elkezdenek az összefüggések és minták egyre tisztábban kirajzolódni a saját belső szemed előtt.

A tudatosság pedig a kulcs a kezedben ahhoz, hogy magad mögött hagyd a Téged nem szolgáló mintákat, stratégiákat, berögződéseket.

Ezzel az egyszerű gyakorlattal el lehet játszani, próbálgatni, figyelni a változást, fejlődést, haladást - utazás, várakozás közben kifejezetten jó alternatíva a telefon nyomkodás előtt, után, vagy helyett... :)

Comentarios


Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page