top of page

Út önmagunk szeretete felé


Ajiit (Adzsit) a JIAIDO alapítója előadást és bemutatót tartott Budapesten a JIAIDO céljáról, lényegéről, a gyakorlás értelméről és hatásáról.

Prezentációját a logóval kapcsolatos gondolataival indította.

"Sokan kérdezik, mit jelent ez a logo, olyan titokzatosnak tűnik.

Középen japán kanjikkal a JIAIDO felirat áll - ez valójában Téged szimbolizál. A te saját lényedet. A lényegedet. Ez az én lényegem, s mindenki lényege egyben.

Körülötte a körben látható a Testtudat, a Nyitottság és az Érzelem-menedzsment. Ez valójában a struktúránk, a szerkezetünk - ez az, amit énnek nevezel. Amikor azt mondod "én", mikor magadról beszélsz, akkor tulajdonképpen a testedet, az elmédet, a lelkedet, az érzelmeidet, a gondolataidat érted ez alatt. Ez egy holisztikus szemlélet. Így hát minél közelebb kerülünk a középponthoz, annál boldogabbá válunk. Minél többet tudunk meg saját magunkról, annál elégedettebbek vagyunk a létezésünkkel.

Ezért hívjuk a JIAIDO-t úgy, hogy az Út Önmagunk szeretete felé (the path to Love Oneself). Az Önmagunk az nem az én magam vagy a te magad, hanem a valódi én maga. (Oneself is not myself or yourself, it is the Self). Önnön lényed szeretete. Semmi köze az érdeklődéseidhez, a személyes dolgaidhoz, amiket "én"-nek nevezünk általában. Itt a nagy egészre gondolunk; arra az énre utal, mely közös mindannyiunkban. (OneSelf)

A JIAIDO valójában egy felhívás, egyfajta motiváció arra, hogy a valódi lényed irányába tekints. A hétköznapi életben nagyon lekötnek minket a világ dolgai, azok, amiket meg tudunk érinteni, amiket látunk, és közben elfeledkezünk a saját lényünkről – mert az láthatatlan. Hiszen nem látod, nem láthatod saját magad.

Az emberi lény szenvedésének magja, az alapvető forrása az, hogy nehéz összekapcsolódnia saját magával.

Tehát ha szeretnél önmagad lenni, ha szeretnél boldog lenni, ha szeretnél elégedett lenni a létezéseddel, akkor közel kell kerülnöd a saját lényedhez. Van olyan persze, mikor fizikai nehézségek merülnek fel, de ha érzelmi és mentális szenvedésről beszélünk, az abból fakad, hogy távol vagyunk saját lényünktől. A JIAIDO művészete arra szeretne motiválni, abba az irányba mutat, hogy barátságba kerülj önmagaddal, hogy szeresd önmagad."


Comments


Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page