top of page

Kreativitás - a legtermészetesebb részed

A Létezés alapvető megnyilvánulási módja. A Létezés megnyilvánulásának minősége, milyensége, mikéntje és hogyanja. A Csend formát öltése.

Így a csendben, a jelenlétben nem tudsz nem kreatív lenni.

Nézd meg a természetet, milyen pompa bontakozik ki minden pillanatban: temérdek szín és forma. Az emberi művészet csak lemásolja ezeket a színeket és formákat: a csigaház spiráljait, a hullámok íveit, a bolygók gömbjeit.

Te is a természetből vagy. Agytekervényed mint a dió; világító idegsejtjeid mint a galaxisok fénylő csillagai; neuronjaid gyökeres kis fák; hallójáratod mint a kagylók; veséd mint egy nagy bab; érrendszered mint a sebes folyók és a szemed írisze?

Ha félreteszed, hogy szerinted mi a kreativitás; magától, természetesen rajtad keresztül is megjelenik a szín, az íz, az illat és a forma. Bármiben. Tárgyakban, ételekben, egy papírlapon, a monitorodon, a mozgásodban, az énekedben.

Az egész életed egy komplett kreatív kibontakozás. Csak ne szólj bele! Ne kérdezz! És pláne ne akard csinálni. A Létezés tudja legjobban a hogyant. Ha nem tudná, nem esne le az állad egy naplementén, egy gazella szökkenésén, egy dallamon vagy filmen, vagy éppen egy kisbaba hangján. Nem imádnád saját hobbidat.

A saját hobbidat azért szereted, mert a csendbe sodor - ezt szereted. Ezért hálás vagy, és elkezded szeretni magát a tevékenységet. Amiben egyre nagyobb az önkifejezésed, egyre jobb leszel. De ezt nem a tevékenység adja meg neked, hanem a hogyanja.

A kreativitás érintetlenül, eredendően van. A csend, a jelenlét a kapu, amin beléphetsz. Ha belépsz, a kibontakozás elemi örömében fürdesz majd.

Csak hagynod kell, ne akard, ne váljon céloddá. A rózsa akkor is kibontja szirmait, ha te nem látod, a madarak akkor is énekelnek, ha senki sem hallja, a hullámok akkor is fodrozódnak, ha az a partról nem látszik.

A kreativitás a szabadságod, lényeged kifejeződése. Minden, ami a csendből születik, az önmagától születik, és az Az.

Comments


Kiemelt bejegyzés
Korábbi bejegyzések
Archív
Címkék
Kövess minket
bottom of page